ResUL maastokilpailu Padasjoella 19.8.2017

Padasjoen reserviläiset ja reserviupseerit järjestivät yhdessä Päijät-Rastin kanssa Reserviläisten maastokilpailun lauantaina 19. elokuuta Taruksella. Edellisen kerran ResUL maastokilpailu järjestettiin Padasjoella vuonna 2012. Kilpailussa lajeina on kartanluku, suunnistus ja ammunta. Tulokseen vaikuttaa suorituksen aika, johon lisätään sakkoaikaa suorituksen perusteella. Sakkoaika lasketaan sen mukaan, kuinka monta pistettä tai milliä suoritus uupuu täydellisestä suorituksesta. Täydellisellä ammunnalla, suunnistuksella ja kartanluvulla sakkoaikaa ei saa, vaan tulos on suorituksiin kulunut aika. Jos suunnistuksessa ei leimaa jokaista rastipistettä, tuloksena on hylkäys.

Kilpailun kulku

Kilpailutoimiston auettua klo 10 päästiin pienen alkututustumisen jälkeen nopeasti varsinaiseen asiaan eli aseiden kohdistamiseen ja punnitukseen. Kilpailutapahtuma avattiin aikataulun mukaisesti klo 12 kilpailunjohtaja Jukka Luukon pitämällä avauspuhuttelulla, jossa käytiin läpi yksityiskohtaisesti kilpailun kulku toimineen, siirtymineen ja tarvittavine varusteineen. Kilpailijajoukko oli varsin kokenutta ja monella oli varmaan useitakin maastokisoja jo takanaan, joten tärkeimmät asiat olivat tuttuja useimmille jo entuudestaan.

Ammunta

Ensimmäisenä lajina oli pistooliammunta – kymmenen laukausta kolmestakymmenestä metristä. Kerrallaan ampumapaikalle mahtui paukuttelemaan viisi kilpailijaa. Ammunnan johtajana toimi Heikki Koskinen. Ammuntasuorituksesta otettiin aika ja laskettiin pisteet. Suorituksista näkyi, että nopeimmat ampujat pärjäsivät yleensä hivenen paremmin kuin hitaammat kilpakumppanit. Parhaan tuloksen 87 pistettä ampui Mikko Hautala.

Kartanluku

Ammunnan jälkeen kilpailijat siirrettiin Niemisen Linjan pikkubussilla Maakeskeen, jossa maastoon oli merkitty Jukka Luukon laatima kilometrin mittainen viiden paikannusrastin rata. Tehtävänä oli merkitä karttaan ohuen putken läpi näkyvä kohde. Kilpailijan pitää siis arvioida etäisyyttä ja sijaintia. Jokaisesta virhemillistä sakotetaan kilpailijaa lisäämällä 15 sekuntia suoritusaikaan. Sää paikannuksen aikana oli erinomainen ja paikannettavat pisteet olivat yleensä hevosaitauksenakin toimivan laajahkon peltoaukean toisella puolella. Tämän tehtävän tarkin oli kilpailun vanhin osallistuja H80 sarjassa kilpaillut Esko Ranta. Hänen suorituksensa hipoi täydellistä, sillä viidestä tehtävästä vain yhteen tuli virhe – vaivainen yksi millimetri!

Suunnistus

Paikannuksen jälkeen siirryttiin kuljetuksella kolmannen osion eli suunnistuksen lähtöön. Maastona oli parasta padasjokelaista kangasta, johon ratamestari Mauri Piltt oli totutusti laatinut sopivat ja edustavat radat. Suunnistuksen aikana alkoi mukavasti sadella, joten olosuhteisiinkin saatiin vaihtelua. Suunnistuksen maali oli aivan kilpailukeskuksen tuntumassa ja maaliin tultuaan olivat kilpailijat urakkansa tehneet ja saattoivat vaihtaa kuivat vaatteet päällensä ja aloittaa kahvilatiloissa palauttelun munkkikahvien merkeissä. Samaan aikaan tulospalvelussa tarkistettiin suorituksia ja ynnäiltiin yhteen loppuaikoja. Pienen tovin jälkeen lopulliset tulokset olivatkin selvillä.

Suunnistukseen oli laadittu kaksi rataa, pidempi nuoremmille ja hieman lyhyempi vanhemmille kilpailijoille. Pidemmän radan nopein oli Teppo Pellinen ajallaan 29.35. Lyhyemmällä radalla parhaan ajan 25.50 kellotti Jori Arrakoski. Suunnistuskisan luonteen mukaisesti viimeisen maaliintulijan saapuminen kesti taas oman aikansa, lähdettiinpä häntä jo hieman etsimäänkin, mutta lopulta kaikki kilpailijat saatiin maastosta pois ja kotimatkallekin ilman miehistötappioita.

Kilpailun yksityiskohtaisia tuloksia voi käydä tarkastelemassa kilpailun tulossivulta.

Teksti: Eki ja Timo   Kuvat: Eki

Jätä kommentti